Slon Africký

31. července 2007 v 10:59 |  Chobotnatci

SLON AFRICKÝ

Třída: Savci
Řád: chobotnatci
Výskyt: Afrika na jih od Sahary
Hmotnost: 2,7 - 6,3 t
Délka těla: 6 - 7,5 m
Věk: až 60 let

Charakteristika:
Sloni afričtí jsou největšími žijícími suchozemskými savci. Jejich typickými znaky jsou sloupovité nohy, robustní tělo s vypukle zakřivenou páteří, velké uši a objemná hlava s dlouhým, velmi pohyblivým chobotem. Ten vznikl srůstem a prodloužením horního pysku a nosu. Jeho svalovina se skládá z tisíců svalů. Sloni ho používají při různých činnostech doslova jako pátou ruku. Na první pohled rovněž zaujmou kly, což jsou přeměněné horní řezáky. Kostru slona tvoří silné, robustní kosti, schopné unést velkou váhu zvířete. V lebce jsou vzduchové komůrky, aby se tak snížila váha kostí hlavy. Velké uši mají vějířovitý tvar, obsahují síť krevních cév a sloni jimi neustále pohybují, aby se ochladili. Kůže je tlustá, jemně vrásčitá a jen řídce ochlupená

Způsob obživy:
Velikosti těla odpovídá i množství spotřebované potravy. Každodenní dávka trávy, listí a větví, které jsou v přírodě výlučnou potravou slonů, kolísá od 300 do 450 kg. Z toho slon stráví pouhých 40%, zbytek odchází z těla nevyužit. Příjem velkého množství stravy vyžaduje stálou potravní aktivitu. Každý den se sloni musí věnovat příjmu potravy zhruba 18 až 20 hodin.

Způsob života:
Sloní samec a samice žijí odděleně. Setkávají se pouze v období páření. Zatímco samci vytvářejí mládenecké skupiny nebo žijí samostatně, samice společně s mláďaty vytvářejí rodinné klany čítající 20 až 30 zvířat. Sloní stáda obývají teritoria zvaná okrsky. Území okrsků je protkáno sítí širokých ochozů, po kterých se sloni pohybují od pastviny k místu odpočinku nebo k napajedlům, koupadlům a kalištím. Zvířata se prakticky neustále přesouvají z místa na místo. Směr pochodu určuje vůdkyně klanu, zpravidla nejstarší samice. Život ve skupině představuje bezpečí, které je důležité především při výchově mláďat. Matky se vždy mohou spolehnout na pomoc ostatních samic zvaných "tety". Pokud se skupina ocitne v nebezpečí, nejmladší členové se uchýlí doprostřed kruhu vytvořeného dospělými.

Rozmnožování:
Mláďata přicházejí na svět po březosti trvající 22 měsíců. Novorozené mládě slona měří na výšku téměř 100 cm a váží asi 100 kg. Zajímavé je, že slůně k sání mateřského mléka nepoužívá chobot, ale pije přímo tlamou. Svoji sloní "ruku", která je zpočátku poměrně krátká, se totiž naučí ovládat nejdříve ve třech měsících. Mláďata vcelku rychle rostou. Pohlavní dospělosti dosahují přibližně v 10 letech.

Zajímavosti:
- Slon je mimochodník. Pohybuje dopředu vždy oběma nohama na jedné straně těla. Zpravidla se pohybuje rychlostí 5 až 6 km za hodinu. Nedovede sice cválat ani skákat, při útoku nebo při útěku je ovšem schopen krátkodobě vyvinout rychlost až 30 kilometrů v hodině, čímž hravě překoná rychlost člověka (vyjma špičkových sprinterů).
- S obrovskou spotřebou potravy souvisí i ohromné množství trusu a moči. Dospělý slon vyprodukuje za 24 hodin až 180 kg stolice vyměšované v podobě asi 100 kulatých útvarů o hmotnosti 1 až 2 kg. Za stejnou dobu vyloučí zhruba 50 litrů moči.
- Kly slouží slonům především při vyrývání potravy a minerálů z půdy, při hledání vody, k loupání kůry, ale také při obraně či útoku. U téhož jedince nejsou kly stejně dlouhé a zvíře nepoužívá oba stejně intenzivně. Vždy dává přednost klu na jedné straně. Jsou tedy mezi nimi praváci i leváci.
- Kůže chobotu, boků těla a končetin dosahuje tloušťky 3 cm. U lidské kůže je tato hodnota 10x menší.


A fotky:











 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbí se vám muj blog?

Ano,moc se mi líbí! 62.8% (411)
Jo,docela jo 13.3% (87)
Znám hezčí 9.9% (65)
Nelíbí 3.7% (24)
Strašněj! 10.2% (67)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama